WSEHSK
Inżynieria przetwórstwa rolno – spożywczego o profilu praktycznym
Informujemy o nowym kierunku kształcenia w naszej ofercie.
Przetwórstwo i marketing:
- wszechstronne przygotowanie z zakresu pierwotnego i pogłębionego przetwarzania owoców i warzyw oraz dystrybucji wyrobów,
- podejmowanie decyzji i twórcze rozwiązywanie problemów związanych z przetwórstwem, magazynowaniem, przechowywaniem, kontrolą i obrotem artykułami owocowo warzywnymi,
- zarządzanie produkcją w zakresie ogrodnictwa i przemysłu przetwórczego, wpływanie na poprawę rentowności prowadzonych produkcji,
- praktyczne stosowanie wiedzy o wpływie produktów ogrodniczych i zawartych w nich substancjach na jakości życia.
Po ukończeniu kształcenia inżynier przetwórstwa rolno – spożywczego może podjąć pracę w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach sektora gospodarki żywnościowej na stanowiskach inżynierskich oraz związanych z zarządzaniem produkcją i jakością, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności, laboratoriach analitycznych i kontroli jakości, ośrodkach badawczo – rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych gdzie wymagana jest wiedza technologiczna i ekonomiczna, a także w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy i doradztwem technicznym.